Kakšna vprašanja pa vi postavljate drugim

Razmišljate kdaj o svojem načinu komuniciranja? Najprej s samim seboj in nato tudi z drugimi, ki vstopajo v vaš energijski prostor? So to t. i. odprta vprašanja ali z njimi usmerjate, vodite, morda celo manipulirate?
Pred dnevi sva šli s hčerko skupaj na trening. Si predstavljate? Koliko vsega, ne le let, daš skozi, da prideš do točke, ko si nagrajen s tem, da si hčerki ne le mama, ampak tudi prijateljica, zaupnica, športna kolegica, partnerica. No, vse sva spakirali. In sva šli. Z zamenjano trenirko in teniskami. Tudi to vzbuja v mami posebne občutke – ko lahko zamenjaš kakšen kos iz omare s svojim otrokom.
Prišli sva skupaj, delali in se potili vsaka zase. Vmes kriza, ko ti pogled večkrat uide na stensko uro, a z malo trme in veliko volje ter odločnosti dosežeš cilj in pritelovadiš do konca ure. In občutki ob tem so neverjetni. Še ena osebna zmaga. Juhej! In to v družbi hčerke. Ob tem sem razmišljala, da jo bom vprašala: »A ne, da je bilo super?« Pa sem se premislila in se odločila za odprto vprašanje Kako se ti je zdelo?. A ga niti ni bilo treba postaviti, saj me je prehitela z navdušenim opisom svojih občutkov. Super je bilo! Itak!
No, pravzaprav sem v tem zapisu hotela izpostaviti prav način komuniciranja, postavljanja vprašanj. Kolikokrat se zalotite, da na ta, sugestiven, način postavljate vprašanja svojim domačim, sodelavcem, prijateljem …? Veliko bolj demokratično je, če sogovornika ne usmerjamo z načinom vprašanj, saj mu s tem omejujemo možnosti odgovora. Veliko bolj prijazno je torej vprašanje Kako se ti je zdelo to in to? kot pa Je bilo super, a ne? ali pa Je bilo zanič, kajne?.
Seznam napačno postavljenih vprašanj, v zanko katerih se hitro lahko ujamemo, je dolg. Nekatera so negativna, nekatera pozitivna.

SLABŠE                                                                  BOLJŠE
A ni ta ženska neprimerno oblečena?           Kako se ti zdi oblečena ta ženska?
Knjiga je zanimiva, kajne?                           Kakšno je tvoje mnenje o knjigi?
A ni bil film zelo dolgočasen?                      Kakšen se ti je zdel film?
A ni naš šef pretirano natančen?                 Kaj meniš o natančnosti našega šefa?”

Kontakt