Bonton na plaži

Poletje je res bolj sproščen čas, a še vedno so pomembna pravila, ki jih moramo upoštevati vsepovsod. Tudi na dopustu, konkretneje na plaži.

Naj bodo dnevi sproščujoči, a vseeno skladni s pravilom, da ravnamo v družbi drugih tako, kot želimo, da drugi ravnajo v naši.

Čeprav ne mislimo s svojim sproščenim obnašanjem nikomur škoditi, lahko namreč hitro pride do slabe volje, morda tudi neželenih komentarjev neznancev, s katerimi smo slučajno ob istem času na istem mestu.

Tu je torej bonbon za bonton …

Naj nas pri tem vodi osnovna misel … Kar nas moti pri obnašanju drugih na plaži, moti tudi njih pri nas.

Takoj, ko to ozavestimo, vse razumemo. Pomislite, kaj vas najbolj moti.

 

  1. Boj za mesto pod soncem(rezervacija prostora na plaži z brisačo)

Mislim sicer, da je to že nekoliko izzvenelo, a se tu in tam še pojavlja. Seveda to ni primerno, na kar že opozarjajo tudi skrbniki plaž. Ravnamo po načelu »kdor prej pride, prej melje«. A isti dan oziroma takrat, ko na plažo dejansko pridemo in tam tudi ostanemo.

 

  1. Glasnost na plaži

Plaža ni zasebni prostor, kjer smo vsi gospodarji vseh. Kar naenkrat se znajdemo na razmeroma majhni površini ljudje iz različnih krajev, z različnimi navadami, lastnostmi, zahtevami, pričakovanji … Vse to je v redu. A hkrati dodaten razlog, da se tega zavedamo in obnašamo tako, da nikogar ne motimo.

To pomeni,

  • da poslušamo glasbo po svojem izboru tako, da si nadenemo slušalke, ne pa z zvočnikom, s čimer vsiljujemo glasnost in svoj glasbeni izbor vsem naokoli;
  • da se v primeru gneče na plaži nekoliko oddaljimo, če imamo daljši telefonski pogovor. Nekoga na brisači ali ležalniku zraven nas res ne zanima, kaj bomo jutri kuhali, kaj se dogaja v naši službi …;
  • da se ne pogovarjamo med seboj preglasno, saj tudi s tem motimo nekoga drugega, ki morda 30 centimetrov od nas počiva na ležalniku. Skratka: plaža čez dan ni poligon za zabavo s preglasno glasbo in vpitjem. Na njej sobivajmo z ostalimi na kulturen način.

 

  1. Smeti
    Že med zadrževanjem na plaži poskrbimo za ustrezno shranjevanje odpadkov. Ko se s plaže odpravljamo, pa še posebej skrbno preverimo, da tu ne bo veljal pregovor »Kjer se osel valja, tam dlako pusti«. Ponekod, še posebej seveda na manj obiskanih in nejavnih plažah, ni košev za smeti. Zato imejmo vedno s sabo vrečko. Tudi cigaretni ogorki ne sodijo na tla.

 

Če imamo ob sebi otroke, jim bodimo zgled in jih vzgajajmo. To osnovno pravilo v današnji zasičeni družbi (tudi z odpadki) lahko prenesemo v prav vsa okolja, kjer smo. Biti vzgled. In za takšna pravila ter vzgojo je primeren prav vsak trenutek. Vzgoja nikoli ne gre na dopust oziroma počitnice.

 

Vso pravico imamo nekoga, ki vsega tega ne upošteva, na pravila opozoriti na prijazen način.

Zanimivo, kako lahko že nekaj tako na videz majhnega vpliva na naše razpoloženje in občutek, kakšen je za nas bil dan – dober, lep ali slab in naporen. Na plažo pa gremo vendarle po sprostitev in energijo, kajne?

 

Želim vam prav lepe dopustniške dni.

 

Kontakt