Kako zabavati otroke na daljši vožnji 7 namigov

Ko otroku v avtu postane dolgčas …

Prihajajo prvomajski prazniki in kmalu za njimi poletne počitnice. Oba časovna letna »mejnika« sta velikokrat povezana tudi z daljšo vožnjo. Vse lepo in prav, če v vožnji uživate. In še bolj je lepo, če v njej uživajo tudi vaši otroci. Zato pri načrtovanju dopusta mislite tudi na to – na oddaljenost destinacije. S čim lahko otroku pot olajšate, da ne bo zanj vožnja mučenje, za vas pa razlog za slabo voljo.
Otrokova vprašanja »Bomo kmalu na morju? Koliko časa se bomo še vozili? Kdaj bomo zagledali morje?« bodo manj pogosta, če bo v vožnji užival. Zato se z njim ukvarjajte, zaposlite njegove možgančke. Ponujam vam nekaj idej, vaša domišljija pa je seveda lahko neizčrpna. V nadaljevanju navedene »trike« sva z možem, ko sta bila najina otroka majhna, večkrat uporabila. Uspešno. 🙂 Bili so del naše potovalne avanture, v kateri smo vsi štirje uživali.
Pravzaprav skoraj vsako prevozno sredstvo (avto, vlak, letalo, ladja …) lahko postane prava mala in hkrati prijetna igralnica oziroma učilnica. Igre in vsebine, ki jih boste vanjo vnesli, pa seveda prilagodite otrokovi starosti in razvojnim sposobnostim. Nobena igra ne sme trajati predolgo in je otroku ne smete vsiliti. Navdušite ga za sodelovanje. Za takšen način potovanja ne potrebujete posebne izobrazbe in tečajev. Le nekaj dobre volje in iznajdljivosti.
Ne dopustite namreč, da se vam dopustniški načrt sesuje že na poti do cilja zaradi nejevolje, joka, kričanja … Naredite si veselja in dobre volje poln dopust že na poti do cilja. Iger, s katerimi lahko dolgo vožnjo spremenite v zabavne igralno-izobraževalne urice, je veliko. Tu jih izpostavljam le sedem. Sedem zato, ker je to pravljično število, pravljice pa so povezane z otroki. No, vsaj malo pa tudi z nami, odraslimi, kajne? 

7 namigov♥

1 Besedne igre – Vi opisujete nekaj, kar vidite v naravi, ko se peljete mimo, otrok pa poskuša uganiti, kaj imate v mislih. Na enak način opisujete osebo, ki jo vsi poznate (npr. sorodnika, prijatelja …), on pa naj ugiba. Opisovanje prilagodite otrokovi starosti. Postopoma zunanjemu opisu izgleda dodajate karakterne lastnosti in podatke. Vlogi menjajte.
♥Izkupiček te igre: otrok se navaja na natančno opazovanje in izražanje, širi svoj besedni zaklad, spoznava karakterne lastnosti.

2 Učenje nove pesmice – Starši se naučite kakšno pesmico ali pa imejte s sabo knjigo in z njo presenetite otroka. Poskušajte ga navdušiti, da bi se jo skupaj naučila. Najbolj primerne so pesmice, ki so vsebinsko povezane s tistim, kar ima otrok rad (npr. hobiji, živali …), in s počitnicami.
♥Izkupiček te igre: urjenje pomnjenja (kar pride prav v šoli, ko se je treba na pamet naučiti poštevanko, formule in še kaj) in s tem aktiviranje malih sivih celic, zabava, spoznavanje novih besed in besednih zvez, urjenje retoričnih sposobnosti.

3 Leti, leti – Sopotnik spredaj (tisti, ki ne vozi) se lahko z otrokom igra igrico »Leti, leti«. Primeri naj bodo čim bolj duhoviti, vlogi pa izmenični; nekaj časa govorite vi, nato otrok. Ne pozabite pa, da mora tudi on zmagati. Igrica je zabavna in še poučna hkrati.
♥Izkupiček igre: urjenje koncentracije, hitrega razmišljanja in odzivanja.

4 Branje knjige – Ste poskusili kdaj v avtu otroku brati? Morda ste si zdaj rekli, da so za to CD-ji in ostale novodobne tehnične avdio-vizualne naprave. Saj so res, a vašega glasu in vsega, kar z njim prinašate v otrokov svet, ne more nihče in nič nadomestiti. Prihranite tehniko za takrat, ko vas ni zraven. V avtu pa le imejte knjigo. Izberite zabavno, veselo zgodbo, primerno otrokovi starosti. Še najbolj ga bo pritegnilo besedilo z aktualno tematiko. Seveda se po prebrani knjigi o vsebini pogovarjajte in iščite skupaj nauk, sporočilo zapisanega oziroma prebranega.
♥Izkupiček igre: razvoj čustvene in socialne inteligentnosti, širitev besednega zaklada.

5 Abeceda nekoliko drugače – Igrajte se nenavadno abecedo. Vi povejte eno črko, otrok pa naj poišče čim več besed, ki se na to črko začnejo. In obratno seveda; vlogi tudi zamenjajta. Ta krog lahko še bolj sklenete in igrico naredite zahtevnejšo (to je seveda odvisno od otrokove starosti) tako, da s pravili omejite navodila. Tisti, ki ugiba, lahko našteva npr. samo oblačila, živali, prevozna sredstva, predmete, imena, rastline …
♥Izkupiček igre: širjenje besednega zaklada, spoznavanje novih besed oziroma pojmov (ki jih dodajate vi, ko ste na vrsti za ugibanje).

6 Barve – Ugibajte, katere barve ima kdo na sebi, kakšne barve so posamezne živali, sadje, predmeti …
♥Izkupiček igre: spoznavanje barv.

7 Štejte – Preštevajte vozila, ki vozijo mio vas (lahko vsa, lahko npr. le avtobuse ali tovornjake …), smreke, hiše, prometne znake, semaforje …
♥Izkupiček igre: učenje ali utrjevanje štetja, navajanje na natančno opazovanje in izražanje, koncentracija.

In ne nazadnje … Z vsemi naštetimi igricami si seveda lahko popestrite tudi dni na cilju, na dopustu. Še posebej takrat, ko vam vreme ne bo najbolj naklonjeno. Srečno in zabavno pot vam želim!”

Kontakt