fbpx
Šla sem na kolena • PERESA
3255
post-template-default,single,single-post,postid-3255,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.0.1,woocommerce-no-js,woo-variation-swatches,wvs-behavior-blur,wvs-theme-bridge,wvs-show-label,wvs-tooltip,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-29.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-3483

Šla sem na kolena

Šla sem na kolena

Pa sem šla na kolena

Pokleknila sem. Priznam.  


Starejša ko sem, večkrat moje misli odpotujejo v preteklost. Kar nekaj je dogodkov, ki so se mi zelo vtisnili v spomin. In med njimi je tudi tisti, ki je povezan s klečanjem.

Tako je bilo …
V obdobju odraščanja sem živela pri omi, med počitnicami pa je večkrat prišla k njej tudi sestrična. Zelo sva se razumeli, se skupaj igrali, smejali, imeli svoje skrivnosti in »finte«. Skratka, lepo nama je bilo. A tako kot v vsakem odnosu – pa naj bo prijateljski, družinski ali poslovni – sva bili tudi midve kdaj pa kdaj na različnih bregovih. Včasih sva sami našli skupno pot in rešitev, včasih nama je moral pri tem kdo pomagati, včasih je pač nisva našli.
Tistega dne, ki ga imam sedaj pred očmi, sva se po lepi igri nekaj sprli in tudi razjezili omo. Ne spomnim se več, za kaj je šlo. Ne vem, kaj sva ji potem skupaj ušpičili, a očitno kaj večjega, ker se naju je odločila kaznovati. Obe sva morali klečati na sredini kuhinje. Rekla je: »Ko se mi bosta opravičili, bosta pa lahko vstali.« Sestrična je po dveh, treh minutah to storila, jaz pa ne. Seveda je zato lahko vstala in se igrala svoje naprej. Jaz pa sem se trmala. Prepričana sem bila, da opravičilo ni potrebno, saj nisem naredila oziroma rekla nič takega.
Tako sem v tem svojem prepričanju trmasto vztrajala 45 minut. Kolena so me bolela, dolgčas mi je bilo, a kar dolgo nisem popustila. Po »eni šolski oziroma vzgojni uri« pa sem tiho, komaj razločno izrekla: »Oma, oprosti.« In dan je tekel naprej.
Ko sva se leta kasneje – bila sem že dijakinja – z omo o tem pogovarjali, sem ji rekla, da sem se zavestno odločila, da ne bom trmasta. Čeprav sem po horoskopu bikica.
Mi je pa to bila dobra šola. Pomembno je namreč, da znamo v takih trenutkih in situacijah prepoznati, ali je vredno vztrajati pri svojem. Ali je to vredno moje energije, časa, samozavesti … Verjeli ali ne … trma že dolgo ni več moja šibkost. Ne poznam je. Osvobojena sem. Morda ravno zaradi tistega vzgojnega nauka, ki ga je z ukazom klečanja v moj vzgojni DNK zapisala moja ljuba oma.
Ja, sem šla na kolena,a vstala sem močna, z obrušenim egom in pomembnim novim spoznanjem.

Nauk te zgodbe
To situacijo bi danes lahko prenesla v katero koli okolje – v pisarno med sodelavce, na igrišče med otroke, v razred med učence, v dnevno sobo med družinske člane … Povsod ustvarjamo veliko priložnosti za trmanje, ki preži na nas ves čas. Od nas, naše čustvene in socialne inteligence, vzgoje, pogleda na svet in ljudi, pa je odvisno, ali bo res treba klečati in še več … v tem položaju tudi brezglavo vztrajati.0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino
   Calculate Shipping
   Apply Coupon
   Unavailable Coupons
   alja10 Get 10% off 10% popust na rokovnik Ujemi ritem v 2021.
   anita Get 2.39  off 10% popust na rokovnik Ujemi ritem v 2021.
   anja10 Get 10% off 10% popust na rokovnik Ujemi ritem v 2021.
   blackfriday Get 20% off
   butik10 Get 10% off 10 % popust na rokovnik.
   danžena Get 0.00  off Brezplačna dostava na celoten nakup.
   danzena Get 10% off 10 % popusta na celoten nakup + brezplačna dostava
   danzena Get 10% off 10 % popust na vse.
   danžena Get 10% off 10 % popust na vse.
   danzena Get 0.00  off Brezplačna dostava na celoten nakup.
   darilo10 Get 10% off 10 % popust na knjigo Moj prijatelj BonTONČEK.
   dom15 Get 15% off 15 % popust na planer 2023 (spirala).
   dostava Get 0.00  off Brezplačna dostava na vsa naročila.
   drugadrugi Get 10% off 10 % popust na planer Ujemi ritem v 2021.
   ema20 Get 20% off 20 % popust na rokovnik (spirala).
   evab Get 10% off 10 % popust na rokovnik.
   franko Get 0.00  off Brezplačna poštnina na naročilo nad 9 evrov.
   free Get 0.00  off Brezplačna poštnina na naročilo nad 9 evrov.
   gaja20 Get 20% off 20 % popust na rokovnik 2023 (spirala).
   gregor10 Get 10% off