fbpx
Pozdrav, ovit v pentljo iskrenega nasmeha • PERESA
3291
post-template-default,single,single-post,postid-3291,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.0.1,woocommerce-no-js,woo-variation-swatches,wvs-behavior-blur,wvs-theme-bridge,wvs-show-label,wvs-tooltip,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-29.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-3483

Pozdrav, ovit v pentljo iskrenega nasmeha

Pozdrav, ovit v pentljo iskrenega nasmeha

Tu je veseli december. No, vsaj reče se tako. Žal pa na vrata mnogih domov sreča in veselje ne potrkata. In dobri možje se jim prav tako izognejo. Seveda iz predvsem enega razloga: ker je njihova denarnica pretanka.
A priložnosti za (ob)darovanje je vsak dan v izobilju. Ne le decembra. Morda zveni obrabljeno, a v praksi deluje. Verjemite mi. Res spreminja žalostne poglede v iskrive, obrača ustnice navzgor, požene ritem srca v glasbo hvaležnosti. Vsem ljudem, pa čeprav bi to radi, seveda ne moremo podariti materialnih dobrin. Tudi tistih, ki jih nujno potrebujejo, ne. Lahko pa se vključimo v katero od dobrodelnih akcij, nakažemo denar komu, za katerega vemo, da ga potrebuje.
V izobilju, ne glede na finančne zmožnosti, pa imamo v svoji življenjski zakladnici lepih besed in gest, ki jih lahko namenimo komur koli.
Zato podarimo nasmeh neznancu, nekaj prijaznih besed starejši gospe ali gospodu, s katerim čakamo v trgovini v vrsti, sosedu, ki odmetava sneg na parkirišču …
Podarimo si minuto ali dve, preden odbrzimo spet v svoj svet in svet množične potrošnje, rivalstva, divjanja …
Pred kratkim sem predavala srednješolcem in njihovim profesorjem. 550 jih je bilo. Zahtevno delo, saj gre za dve različni generaciji, z različnim znanjem, motiviranostjo, vrednotami, življenjskim slogom … A imeli smo se zelo zelo lepo.
No, priznam … Kljub dobremu občutku in dolgemu aplavzu na koncu nisem povsem vedela, ali so kaj od povedanega sprejeli in ponotranjili. To je bil namreč moj namen – da lahko posameznik iz povedanega izlušči vsaj eno zrno, ki ga lahko poseje na svoj življenjski vrt, zaliva, gnoji in morda že jutri ali čez en leto, deset let žanje kot pomemben pridelek.
No, v življenju in tem neskončnem vesolju je vse tako, kot mora biti. Vprašaj in izvedel boš.
Že naslednji teden sem bila namreč spet v istem kraju, a v drugi organizaciji in na drugi lokaciji. Bila sem zamišljena in osredinjena na srečanje z novimi udeleženci predavanja, ko je po pločniku prihajala proti meni gruča mladih. Ko so se mi približali, so me pozdravili. Navajena sem lepih gest in pozdravov …, vendar v neznanem kraju me je prijazen pozdrav skupine ljudi, in to najstnikov, kar presenetil. Pa ne za dolgo. Po pozdravu in mojem odzdravu so takoj pojasnili: »Prejšnji teden ste bili pri nas na šoli. Predavali ste nam.« Uauuuu! Si predstavljate? Predavaš množici mladih, njihovih obrazov si zaradi velikega števila (telovadnica je bila povsem polna – parter, tribune, balkon …) ne zapomniš, kar zagotovo vedo. A te na cesti, daleč od šolskih pravil in »zapovedi«, pozdravijo in ogovorijo.
To je to! To je kultura. To je srčnost. To je darilo. Jaz sem bila darila, ki so mi ga s tem takrat poklonili najstniki, zelo vesela. Pobarvalo mi je dan, ogrelo srce, pobožalo mojo dušo.
Tako malo je treba za občutek sreče in zadovoljstva, kajne? Zato … podarjajmo pozdrave, nasmehe, spodbudne besede, iskrene stiske rok, objeme … Vse to nič ne stane, ima pa neverjetno moč in učinek.
Zakaj ne bi v decembrsko tapiserijo vtkali tovrstne zlate niti zase in za druge?0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino
   Calculate Shipping
   Apply Coupon
   Unavailable Coupons
   alja10 Get 10% off 10% popust na rokovnik Ujemi ritem v 2021.
   anita Get 2.39  off 10% popust na rokovnik Ujemi ritem v 2021.
   anja10 Get 10% off 10% popust na rokovnik Ujemi ritem v 2021.
   blackfriday Get 20% off
   butik10 Get 10% off 10 % popust na rokovnik.
   danžena Get 0.00  off Brezplačna dostava na celoten nakup.
   danzena Get 10% off 10 % popusta na celoten nakup + brezplačna dostava
   danzena Get 10% off 10 % popust na vse.
   danžena Get 10% off 10 % popust na vse.
   danzena Get 0.00  off Brezplačna dostava na celoten nakup.
   darilo10 Get 10% off 10 % popust na knjigo Moj prijatelj BonTONČEK.
   dom15 Get 15% off 15 % popust na planer 2023 (spirala).
   dostava Get 0.00  off Brezplačna dostava na vsa naročila.
   drugadrugi Get 10% off 10 % popust na planer Ujemi ritem v 2021.
   ema20 Get 20% off 20 % popust na rokovnik (spirala).
   evab Get 10% off 10 % popust na rokovnik.
   franko Get 0.00  off Brezplačna poštnina na naročilo nad 9 evrov.
   free Get 0.00  off Brezplačna poštnina na naročilo nad 9 evrov.
   gaja20 Get 20% off 20 % popust na rokovnik 2023 (spirala).
   gregor10 Get 10% off