Inventura mojega leta 2018

Inventura ob koncu leta


Moje življenje. Moj kalejdoskop čustev, doživljanj, dejanj, besed in misli. Preplet vsega skozi celo leto.
Vsak dan sproti sestavljam svoje misli, negujem čustva in ustvarjam dejanja. Tu ni zaloge, ni »babičine skrinje«, iz katere bi po potrebi vzela ven dobro voljo, veselje, moč, energijo, kadar bi kaj od tega potrebovala ali si zaželela.
Vse ima rok trajanja. Zato se vsak dan znova na to potovanje odpravim z veliko mero hvaležnosti, da sploh SEM in da LAHKO, ter z izjemnim spoštovanjem. Do vseh in vsega. Brez podcenjevanja. Brez predvidevanja, etiketiranja. Trudim se po najboljših močeh. Tudi ko me ego odvrne od tega za trenutek ali dva in me hoče speljati drugam, se ne dam.
To, kar je najtežje, je tudi najbolj zanimivo. Medsebojni odnosi in naša vsakovrstna prepletanja. Zasebno in poslovno. In tako kot se jaz iz dneva v dan spreminjam, se tudi vsak drug. Zato v resnici nikogar povsem ne poznam. Zato sta vsak moj življenjski proces in vsak človek, ki vanj vstopa, vsaj delno vsakič znova neznanka.
Heraklit je rekel: »Noben človek v isto reko ne stopi dvakrat.« To je logično. Reka je tekoča, se spreminja …, mi pa tudi.
Vse informacije (dobre in slabe), ki jih ujamemo zavestno ali nezavedno (npr. v avtu prek radia), izkušnje, stiki z drugimi, pogovori, branje, izobraževanje, delo … v nas pustijo manjši ali večji pečat ter nas vsaj za kratek čas zaznamujejo. Vplivajo na nas. Zato nikakor ne morem biti danes povsem enaka oseba, kot sem bila včeraj.
Ob zaključevanju nekega obdobja, kot je koledarsko leto, se tega še bolj zavedam. Minljivosti in nenehnih sprememb. Sprememb, ki se dogajajo v meni in okoli mene. Trudim se razumeti ta svet in nas v njem.
Ker se torej nikoli povsem ne poznam, bom tudi tokrat naredila osebno inventuro. Inventuro tega leta in vsega, kar sem vanj povabila, stlačila, spustila, sprejela … To bo ocena mojega leta. In hkrati delni kažipot, kako naprej. Kaj odnesti s seboj v leto 2019, kaj me je osrečevalo, bogatilo, izpopolnjevalo. Kaj je vredno brusiti in negovati za nadaljnji osebni razvoj. Ugotovila bom tudi, katere napake sem naredila. In se iz njih kaj naučila. Napake je treba namreč razumeti kot lekcije mojstra, ki pa se ne smejo ponavljati.
Želim vam, da si tudi vi vzamete čas zase in za pogovor s seboj. Šele ko je človek sposoben tega (pogovora s seboj, samorefleksije, osebne inventure …), se lahko ustrezno pogovarja z drugimi. In z njimi sobiva ter soustvarja neskončno polje harmonije.
Neizpodbitno je, da … vesolje vedno nagradi dobronamernost, trud, rast in razvoj. Verjemite in videli boste, da je res tako.

Naj bo zato odriv v leto 2019 pogumen, korak v njem pa odločen, vztrajen in napoten v pravo smer.

Kontakt