Jalovi izgovori

Tokratni zapis začenjam z vprašanji. Odgovorite si iskreno. Preberite nato svoje odgovore in pri tistih, s katerimi niste zadovoljni, razmislite, zakaj je tako. Kaj bi lahko storili, da bi bilo drugače in boljše? Da bi bili zadovoljni in uspešni?

♣ Koliko vložite vase?

♣ Koliko in kaj si privoščite? Saj veste … najboljša naložba je naložba vase – v znanje in osebnostno rast. To je odskočna deska, da se naša pozitivna naravnanost dotakne tudi drugih, da z njo in z znanjem ter védenjem, ki si ga pridobivamo celo življenje, pomagamo in navdušujemo tudi druge.

♣ Koliko knjig (ali strani) ste prebrali v tem tednu?
♣ Koliko knjig ste prebrali v tem mesecu, letu?
♣ Koliko časa ste preživeli ob računalniku, ker ste prebirali različne izobraževalne vsebine, gledali tovrstne posnetke?
♣ Koliko izobraževanj ste se udeležili letos?

Naj vam naštejem 7 najbolj pogostih in hkrati neumnih izgovorov, zakaj ljudje vsega tega ne delajo. Ob vsakem vam bom napisala tudi kratko razlago, zakaj za take izgovore ni opravičila.

Izgovor številka 1 – Nimam časa.

Ni res! Vsi imamo 24 ur na dan. Od vsakega posameznika pa je odvisno, kolikšen del te časovne »kvote« ga bo za kaj porabil. Nekdo večji del morda za lenarjenje, poležavanje, stokanje in pritoževanje, kako se nič ne da, gledanje televizije … Nekdo pa te iste trenutke morda izkoristi za ustvarjalen pogovor s svojimi najbližjimi, s prijateljem ali poslovnim partnerjem, za branje dobrih knjig, gledanje izobraževalnih programov, udeležbo na zanimivem seminarju …

Izgovor številka 2 – Saj imam dobro službo in plačo.

Morda jo danes imaš. Morda je jutri že ne boš več imel. Kaj pa je stalnica v življenju? Edino spremembe. Služb, kot so jih imeli naši starši (ko je bil posameznik v službi tako dolgo kot inventar) ni več. Na srečo. Menjajo se organizacijske strukture, strategija, lastništvo … In s tem tudi potrebe po delavcih, način dela in prioritete. Danes si tam, a jutri te ni. Noben zakon te ne ščiti. Z reorganizacijo se lahko vse spremeni. Zato se na to ne zanašaj in ne tiči v coni udobja (pre)dolgo.

Izgovor številka 3 – Imam diplomo (ali celo magisterij, doktorat) in vse znam.

Nikoli ne znaš vsega. Formalno zaključena določena stopnja izobrazbe je šele odskočna deska za osebni in poslovni razvoj. Danes ni težko doštudirati (no, razlike so v zahtevnosti, dolžini šolanja in še čem), saj vsak lahko nekaj dokonča. Če seveda hoče. Prava selekcija se začne šele potem, ko pred vrati delodajalca stoji 250 zainteresiranih za določeno delovno mesto z enakimi dokazljivimi formalnimi pogoji. Razlike v njihovih veščinah, kompetencah, stopnji čustvene inteligentnosti pa so velike … In s tem osebnim bogastvom lahko prideš naprej. Z vsem tem lahko spreminjaš sebe in svet na bolje.

Izgovor številka 4 – Saj ne bom zato v službi napredoval(a).

Nikolo ne veš. Morda trenutno res zgleda tako, a ko bo prva priložnost za napredovanje, ti bodo znanja in spoznanja, ki si jih pridobil(a) ob branju knjig, v pogovorih in pri druženju s pravimi ljudmi ter na različnih izobraževanjih, ki si se jih udeležil(a), čeprav te tja ni poslal delodajalec in ti jih ni plačal, odprla nova vrata ali ti omogočala stopiti stopnico višje.

Izgovor številka 5 – Na tem mojem strokovnem področju ni nič novega.

Kako veš, če nisi preveril(a)? Vedno je kaj novega. Vse, tudi strokovna področja, se tako hitro spreminja, da se moramo tudi v okviru profesionalnega dela, ki ga opravljamo, nenehno izobraževati, spremljati novosti in spremembe. Stara misel, da se celo življenje učimo, je še danes aktualna.

Izgovor števila 6 – Saj bi šel oziroma šla, a ne sam(a).

In zakaj ne? Kaj pa je s tem narobe? Kaj nismo odrasle, samostojne osebe? Ko greš nekam sam (na potovanje, sestanek v drug kraj, kosilo, izobraževalni tečaj v tujo državo, predavanje na drugi konec Slovenije …), prejmeš veliko več izkušenj kot sicer. Takrat si veliko bolj zbran, res se ukvarjaš v mislih s tistim, zaradi česar nekam greš, bolj se povezuješ z istomislečimi in neznanci postajajo znanci. Od njih se lahko že v sproščenem neformalnem pogovoru med odmorom veliko naučiš. Ali pa na letalu, v predavalnici nekje v tujem mestu …

Izgovor številka 7 – Predrago je.

Koliko denarja si letos že namenil(a) za izobraževanje? Koliko si ga namenil(a) npr. za knjige, koliko za plačilo izobraževalnih programov?
Jaz velikokrat, ko grem v knjigarno po papir ali kakšne pisarniške pripomočke, kupim vsaj eno knjigo. Redko le eno. To so knjige za osebnostno in poslovno rast. Leposlovja praviloma ne kupujem, take knjige si izposodim pri prijateljih, v knjižnici. A knjige, ki so življenjsko gradivo, življenjski učbenik in delovni zvezek hkrati, kupim, ker nimajo roka trajanja. Barvam jih, podčrtujem povedi, vanje tudi pišem svoje komentarje in ideje, ki se porajajo v moji glavi ob branju.
Nič ni predrago, če je zame dobro. Kratkoročno in dolgoročno.
Morda zaradi izobraževanja, na katerega sem se prijavila, kupim kakšno revijo manj, posladek, se odpovem kakšni bluzi, ki bi jo sicer kupila, ker mi je trenutno všeč in ne zato, ker jih nimam dovolj in jo res potrebujem. Je tudi z vami tako?

******************************************************************************

Vse, kar sem napisala, vse razlage,s katerimi sem se trudila izničiti neumne izgovore, temeljijo na mojih izkušnjah. Vse to sem naredila, doživela. Vse to delam, doživljam tudi danes. Tudi zato sem danes tu, kjer sem, in to, kar sem. Zadovoljna (poslovna) ženska, hvaležna vsem, ki so mi pomagali na moji poti do uspeha in blaginje. Hvaležna tistim z vzpodbudami in tistim, ki so mi nastavljali ovire in metali polena pod noge.
Ponosna sem na svojo prehojeno pot in na obe diplomi, ki ju imam. A po zaključenem formalnem izobraževanju se je moja prava, razsvetljenska pot šele začela. Seveda s temelji, ki sem jih zgradila na faksu, a brez zagotovila, da je to dovolj za nadaljnje življenje. Ker ni. Ne more biti.
Jeseni pripravljam izobraževalno druženje odprtega tipa z uporabnimi vsebinami, ki jih predavam vsak teden približno 80–100 ljudem v različnih organizacijah. Če vas zanima, kaj vse bo na izobraževalnem meniju in kje to bo, mi pišite na irena@peresa.si in obvestila vas bom o podrobnostih. Jaz se izmenjave tamkajšnjih naših energij, idej in znanj že zdaj veselim. Vem, da me bo (kot vedno, ko grem s kakšnega predavanja kot predavateljica ali koz udeleženka) po zaključku kar poneslo novim zmagam naproti. Zakaj ne bi v tej jati z mano leteli tudi vi? ”

Kontakt