Ideje so gibalo mojega napredka♥

In vašega tudi. Zato ne zanemarite idej. Kaj je ideja? To so vsi tisti prebliski, notranji monologi, dialogi, heureke, »deja vuji«, ki se porajajo v glavi med vožnjo v avtu, s kolesom, na treningu pilatesa, sprehodu s psom, v knjižnici, grešenju z obilno ledeno kavo, na plaži med poslušanjem valovanja morja, med opazovanjem ptice v letu ali preplesavanja oblakov po nebesnem parketu …

Ujemite idejo, ko se pojavi, ko vas obišče in nagovori. Če jo zanemarite, odrinete, prezrete, odpotuje, se izgubi, vam morda zameri in se ne vrne več … In kaj lahko z idejami naredite v različnih situacijah in okoljih? Jih ubesedite pisno ali ustno, morda celo nebesedno. Torej jih zapišete, posnamete, fotografirate, skicirate …

Kako jih pocrkljam in obdržim jaz?
♥ S seboj imam vedno najmanj en manjši blokec in pisalo. To je moj zaklad, ki vedno potuje z mano, kamor koli grem. Dovolj je, da zapišem vanj ključne besede ali besedne zveze, ki so moje oporne točke za nadaljnje aktivnosti in/ali razvoj ideje.

♥ S seboj imam tudi snemalnik, še posebej v avtu. Ker je moj telefon takrat obremenjen z drugimi aktivnostmi, je snemalnik zelo priročen, da ujame in zabeleži moje misli.

Ideja lahko spremeni vse – obrne življenje na glavo, nalije gorivo za pozitivno energijo v človeka. Naj bo še tako nora, je vredna opazovanja, crkljanja, negovanja … Najbolj drzne, nenavadne in nore ideje vodijo do obilja.

Spominjam se dogodka pred več kot desetimi leti, ko sem povezovala motivacijski dogodek v veliki in mednarodno uspešni gospodarski organizaciji. Med drugim so takrat podelili tudi nagrado za najbolj noro idejo. Ob vseh ostalih ugodnostih sta nagrajenca (ki sta inovacijo razvila skupaj) prejela tudi potovanje v Ameriko in obisk NASE ter ogled nekaterih njenih vesoljskih programov. Uauuu!

Pa to seveda ni osamljen primer. Veliko podjetij spodbuja svoje zaposlene, da iščejo ideje in jih razvijajo v inovativne postopke, izdelke in storitve. V vsestransko dobro. Zaposleni je nagrajen materialno in psihološko, to pa vpliva na njegovo samozavest in samopodobo. Podjetje veliko prihrani in tudi zasluži z novo pridobitvijo, te pa so seveda veseli tudi uporabniki – stranke, poslovni partnerji …

Zato sprejmite ideje v svoje naročje. Ne sramujte se jih, ne odrivajte jih, ne tlačite jih. Kajti ko se naveličajo vaše ignorance, gredo drugam. K prijateljem, h konkurenci … Ne ozirajte se na druge. Če se vam zdi ideja prava, če v njej prepoznate pravi potencial, jo sprejmite. Brez strahu, kaj pa, če vam ne bi uspelo, se boste osmešili … Če vam ne bo uspela metamorfoza iz ideje v uspeh, bo to za vas pač dobra izkušnja, kako ne. Tega vam nobena knjiga in še tako dober svetovalec, mentor … ne more dati. Preprosto moramo to kdaj pa kdaj doživeti, znati pasti in se znati pobrati sami. To je trening. In to je šola. Šola za življenje.

Torej … preslišite izjave, kot so naslednje.
– To ni zate!
– Nikoli ti ne bo uspelo!
– Ti so nor/a!
– Ideja ni dobra.
– To ni izvedljivo.
– Kdo pa misliš, da si?
– To je nemogoče!
– Ti tega res nisi sposoben/a.

Ojoj, koliko omejujočih prepričanj, ki v drugi fazi, če idejo že sprejmete, lahko vse uničijo. Če te škodljive šepetalce ali celo kričače seveda poslušate, če jim to dovolite.
Kaj pa oni vedo? To ni njihova ideja! To je vaša ideja! Nihče, prav nihče, vas ne pozna tako, kot se poznate sami. In nihče ne bi smel verjeti v vas bolj, kot vase verjamete sami.
Ne pozabite, da z idejo lahko spremenimo svet. Svojega in svet družine, prijateljev, znancev, sodelavcev … Te možnosti so brezmejne in nihče jih ne more nikomur vzeti. Zato … naj bo gospa Ideja vaša stalna in vedno dobrodošla prijateljica in sopotnica. Moja je. Ideje so gibalo mojega napredka in razvoja.

Kontakt